Zaczynamy kolejny raz zbiórkę funduszy na cele przeznaczone dla naszej miejscowości pod hasłem “1% dla Bucza”!

Zachęcamy Państwa do pozostawienia 1. procenta swojego podatku w naszej miejscowości.

Wystarczy w rozliczeniu podatkowym podać nasz nr KRS 0000384363. Odpisu podatku może dokonać każda osoba pracująca oraz emeryt i rencista.

W związku ze zmianami podatkowymi (podniesienie kwoty wolnej od podatku), to ostatni rok kiedy może wpłynąć większa kwota z 1% podatku – tym bardziej zachęcam.

Otrzymane fundusze jak zawsze przeznaczymy na rozwój naszej miejscowości.

Wspólnie możemy bardzo dużo!
Więcej funduszy – to więcej inwestycji w Buczu!

W roku 2021 zebrane fundusze z 1 % wydaliśmy na nagrody dla uczestników Konkursu Palm Wielkanocnych i Konkursu Bożonarodzeniowego.

Pragniemy podziękować wszystkim naszym Darczyńcom i osobom wspierającym nasze działania.

Nieodpłatnie pomożemy Państwu przy rozliczeniu podatku.

Rozlicz się z Urzędem Skarbowym, poprzez logowanie się do portalu www.podatki.gov.pl i akceptację przygotowanego tam zeznania podatkowego (Twój e-PIT) – zachęcamy do wpisania tam naszego nr KRS. Jeśli w ubiegłym roku wprowadzili Państwo nasz nr KRS nie musicie nic modyfikować, nr ten powinien być już tam wpisany. Zachęcamy jednak do sprawdzenia.

Nadal można składać PITy w taki sposób jak w latach ubiegłych.

1% podatku dochodowego mogą przekazać organizacjom:

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych (w tym m.in. podatnicy uzyskujący dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych);
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych;
  • podatnicy prowadzący działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku.

1% mogą przekazać również emeryci i renciści. Mogą to zrobić na dwa sposoby:

• samodzielnie wypełniając PIT-37 na podstawie PIT-u otrzymanego z ZUS,
  • wypełniając specjalny pit – PIT-OP, który pozwala im na wskazanie organizacji pożytku (POBIERZ FORMULARZ), bez konieczności samodzielnego rozliczenia z urzędem skarbowym.

Jeszcze raz zachęcamy do pozostawienia 1% podatku w Buczu. Dziękujemy za zaufanie i dotychczasowe wsparcie!

#1procentdlaBucza