Podsumowanie projektu z dekupażu

W sobotę, 28 września br. w Porąbie Spytkowskiej odbył się III Międzygminny Przegląd Rękodzieła Artystycznego i Kuchni Regionalnej. Zarówno produkty kulinarne, jak i rękodzieło artystyczne autorstwa Koła Gospodyń i Koła Artystyczno – Kulturalnego przy Stowarzyszeniu cieszyły się dużym zainteresowaniem i uznaniem ze strony Jury. Prezentowaliśmy kuchnię regionalną (schab z jabłkami marynowany w ziołach oraz pierogi z ziemniakami i majerankiem, swojski chleb, smalec z majerankiem, ogórki kiszone, nalewki z sosny, jagód i malin, plaster miodu, grzybki z ciasta, drożdżówki) oraz rękodzieło artystyczne (wianki z bibuły, obrazy wykonane techniką dekupażu, aniołki z masy solnej, kropidła, ozdoby z kamienia – drewna – muszelek).
Wszytko to odbywało się pod hasłem “Małopolska wieś pachnąca ziołami”.
Stowarzyszenie otrzymało wiele gratulacji i podziękowań od Starostwa Brzeskiego, Burmistrza Brzeska oraz MOK za “aktywne kultywowanie oraz promocję dorobku rodzimej kultury, tradycji i wartości cenionych w naszych domach od pokoleń”.
Stowarzyszenie otrzymało dyplomy oraz wiele upominków.

Response code is 404